
Azerbaycan’daki Rasathaneden verilen bilgiye göre Bahar bugün 15.41’ de geliyor. Şubat’ ın 28 ya da 29 çekmesiyle Bahar Martın 20-21’ inde, çok nadir yıllarda da 21-22’ sinde başlıyor.
Bazı kaynaklarda Nevruzun M.Ö 350’ li yıllarda daha Zerdüştlükten de önce kutlandığı belirtiliyor. Nevruz tarım kültürüyle ilgili olan bir Bahar Bayramıdır. Nevruz daha çok eski Türk halklarına has ve Türklerin en özel bayramı olarak tarihi kaynaklarda yerini almaktadır.
Günümüzde Nevruz Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde daha görkemli kutlanmakta. Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan’da Nevruz Bayramı birkaç gün tatil ilan ediliyor ve resmi törenlerle kutlanıyor.
Bayram akşamı başta pilav olmak üzere sofrada çok çeşitli yemek ve Nevruza has tatlı ve börekler bulunuyor. Nevruz akşamı sofrada sarımsak, sirke gibi gıdalar olmuyor ve et yemeklerinin az olması gerekiyor. Sofraya daha çok sebzelerden ve süt ürünlerinden hazırlanan yedi çeşit yemek konuluyor.
Nevruzun sembolleri sayılan şekerbura, baklava, goğal ve semeni her evde hazırlanır. Eski düşüncelerde şekerbura (içinde şeker, fındık, ceviz olan üstü ince işlemelerle bezenen, hilal tatlı) 15 günlük ayı, baklava (Türkiye’deki baklavadan farkı daha büyük dörtken şeklinde olmasıdır) yıldızları, goğal (içi lor peynirli börek) güneşi, semeni (bayrama 10-15 gün kala tabakta buğdayın büyütülmesinden hazırlanan tabakta ot ) yeşilliği, doğayı sembolize eder. Nevruz akşamı herkes birbirinin evine misafir gider, herkesin kapısı açık olur, küsenler barıştırılır ve her mahallede ateş yakılır, üstünden atlanır ve geçen yılda olan tüm kötülüklerin o ateşte yanması dilenir.
kaynak : http://www.palhaber.com/haber/yasam/yasam-genel/nevruz-bayraminiz-kutlu-olsun.html
0 yorum:
Yorum Gönder